Tuesday 22nd of May 2018
In de pers

Kunst gids  Villa d' Arte - Expositie

550.000 oplagen via Visa International, the Netherlands
door Judith van den Berg
October 28 th 2011


 Artur Sedov - Curator - Toronto, Canada - June 30 2009

Joep Egmond’s paintings are a series of touching and familiar narratives.  The solemn inhabitants of these intimate compositions are as diverse as they are charismatic.  The artist gives each figure a particular personality and presence through the use of scale, pose, detail and color.  They come together in fleeting family portraits and dreamy tribes of school-yard children.
 
Painted with a sensibility reminiscent of Kandinsky’s water colors, the images are built with delicate contours and a palette governed by primary colors.  Accents of vibrant lime and surf blue are skilfully balanced with rich cool blacks.  While Egmond is clearly more interested in color than chiaroscuro, his works demonstrate an exceptional sense of form.
Moving Art Magazine juli 2009

Joep werd geboren in Eindhoven op 22 maart 1952 als 3e zoon van een artistiek gezin. Vooral van de kant van zijn vader, zelf een goed gitarist, pianist en schilder waren er in de familie veel muzikanten en schilders.Vader was destijds directeur van de Egmond-gitaren fabriek in Best en bouwde gitaren waar vele gitaristen mee zijn opgegroeid. Namen als George Harrison, Paul Mc Cartney, John Lennon, Brian May(Queen) en Roy Orbison hebben in hun begintijd( 60-er jaren) veel op deze instrumenten gespeeld.

Door deze dynamische jeugd kwam Joep al vroeg in contact met allerlei artiesten en begon zelf eerst met pianolessen en ging later al snel over op de drums. Muziek en beeldende kunst liggen dicht bij elkaar en na zijn muzikale periode begon hij vanaf ongeveer 1985 te tekenen en te schilderen; eerst als hobby, daarna, door zich zelf meer te bekwamen via allerlei cursussen en opleidingen werd het schilderen steeds serieuzer.
Zijn stijl ontwikkelde zich vanuit het realisme steeds meer richting figuratief abstract werk en de laatste jaren kreeg zijn stijl steeds meer vorm. Belangrijk in zijn werk vindt hij de indruk die het achterlaat bij de ‘kijkers’ naar de schilderijen. Het gevoel moet goed zijn, omdat hij weet dat elk werk vanuit zijn diepste gevoel is geschilderd.

Als hij merkt dat mensen met plezier naar de werken kijken en -zeker zo belangrijk- later ook nog steeds met genoegen naar zijn werken blijven kijken, heeft hij zijn doel bereikt. Zijn uitdaging is om zo te schilderen, dat mensen zich steeds weer opnieuw aangetrokken voelen tot zijn werk, ook jaren later.
Geïnspireerd door de kubisten,impressionisten en expressionisten,gevormd door de vele indrukken van het leven ,de diverse kunstopleidingen en de vele buitenlandse reizen, heeft hij sinds jaren uiteindelijk zijn bestemming gevonden in het schilderen. Ook door zijn jarenlange muzikale achtergrond als drummer “swingt” zijn werk en zet hij zijn werken ritmisch op. Improviseren is steeds zijn kernkracht geweest, eerst in de muziek en later ook op het doek. De vrije opvoeding thuis en de vele artiesten in zijn familie hebben hem gebracht waar hij nu is en zich de komende jaren verder zal ontwikkelen.

Joep schildert nu zo’n 20 jaar en heeft diverse opleidingen gevolgd aan o.a. CKE Eindhoven (portret-en modeltekenen,vrij schilderen,zeefdrukken) en de Academie der Schone Kunsten in Arendonk in België(schilderen). In Arendonk heeft hij zijn gevoel voor kleur en levendige manier van schilderen verder kunnen ontwikkelen. Het Advies van de Academie was uiteindelijk om zijn persoonlijke manier van schilderen verder te ontplooien.

Door het werk steeds intuïtief op te bouwen blijft hij dichter bij de realiteit dan bij de bewust opgebouwde werken en behoudt het werk zijn organische originaliteit. Zijn huidige werk wordt veelal bepaald door figuren in een zeer kleurige omgeving. De laatste jaren werkt Joep veel in de ateliers in Breda en Son, maar hij heeft ook op een aantal plaatsen in het buitenland geschilderd. Olieverf en acryl op doek zijn de meest gebruikte materialen, waarbij paletmes en kwast elkaar afwisselen.


 

Eindhovens Dagblad - 6 maart 2009

SON EN BREUGEL - "De eerste tekening die ik maakte, was van een waterval in Oostenrijk", vertelt kunstschilder Joep Egmond (56) uit Son. "Die liet ik zien aan een vriend, en die zei: Geweldig, ik heb nog nooit zo'n mooie roltrap gezien." Een uitbundige lach is nu zijn reactie.

Twintig jaar later en een groeiproces verder maakt Egmond nog steeds schilderijen die vrij geïnterpreteerd kunnen worden, maar waar volgens kenners de kwaliteit van afspat. Op een 'proefexpositie' in Rotterdam waren twaalf van zijn vijftien schilderijen in een mum verkocht, terwijl dat niet eens zijn bedoeling was. Als een kind zo opgetogen is de Sonnenaar nu voor zijn eerste echte expositie die zondag in Nuenen wordt geopend en loopt tot en met 26 maart.

Egmond, geboren in Eindhoven, groeide op in een artistieke familie waar kunst in alle uitingen dagelijkse kost was. En waar het hart vol van is, stroomt de mond van over. Een heerlijke spraakwaterval: "Schilderen is mijn ding geworden. Daar ben ik heel intens mee bezig. Ik werk helemaal vanuit mijn gevoel en ik ben op een punt gekomen dat ik mijn gevoel zo goed heb leren kennen, dat ik niet anders kan schilderen dan zoals ik dat nu doe. En dat worden altijd silhouetten. Dat is van mij, dat ben ik. Wat ik schilder zijn foto's van mijn ziel, en dat is kwetsbaar. Elk schilderij is eigenlijk heel kwetsbaar, want je laat mensen naar binnen kijken."

Het vak leerde Egmond op diverse kunstopleidingen, maar de regeltjes van de techniek beknelden de vrijbuiter. "Ik probeer nu vanuit mijn gevoel de kwast en het paletmes het werk te laten doen. Ik weet van tevoren ook nooit wat ik ga maken. Dan rij ik naar mijn atelier in Breda en dan begin ik gewoon. Na een kwartier kom ik in een soort trance en dan ontstaat er vanzelf iets. Het komt in je op, opzetten als kak, zei mijn vader altijd. Na drie uur werken ben ik helemaal afgebrand."